Справжня квашена капуста в розсолі – мій рецепт по якому я щороку так роблю. Швидко і завжди відмінний результат!

З року в рік кожну осінь ми солимо капусту на зиму. Багато сьогодні солять капусту в банках, заливають розсолом, а коли вона закваситься, зберігають в холодильнику. Так, звичайно, зберігати зручніше, а ось квасити в банках зовсім не зручно, тому ми спочатку квасимо у великому бачку або контейнері, хтось у відрі або каструлі, а потім вже розкладаємо по банкам, які нам зручні.

Чула від знаючих людей, що солити капусту на зиму слід в дні, коли місяць росте і знаходиться в знаку Овна, Тельця, Козерога.

А якщо вибрати на тижні чоловічий день: понеділок, вівторок або четвер, то соління виходять смачними і довго зберігаються. В цьому році обов’язково постараюся потрапити в потрібний час.

Інгредієнти на 3-х літрову банку:

  • приблизно 2,5 кг капусти ( без качану )
  • 1 морква ( велика )
  • 1-2 ст. л. цукру ( за бажанням )
  • 2 ст. л. солі з гіркою
  • 15 горошин чорного перцю і трохи насіння кропу ( за бажанням )
  • лавровий лист
  • 1 літр води відфільтрованої або теплої кип’яченої.

Спосіб приготування:

Шинкуємо капусту ножем або за допомогою спеціальної терки. Я купила ніж для шинковки капусти. Дуже зручно, скажу я вам! Капусточка виходить тонка і апетитна! Значить буде красиво виглядати і швидко просолиться.

Моркву натираємо на великій терці. Все змішуємо в глибокій ємності ( я роблю в тазу або відрі ). При перемішуванні злегка тисну руками, щоб капуста пустила сік. Додаємо спеції і приправи на свій смак.

Готуємо розсіл з води, солі і цукру. Перемішую всі інгредієнти до розчинення солі і цукру.

📌 Якщо робите в банці, то добре утрамбуйте і залийте розсолом, щоб він повністю покрив капусту. Зазвичай на 3-х літрову банку йде 800 мл., розсолу. Я заливаю розсіл прямо в відро або таз.

Дбайливо перемішую всі інгредієнти.

Перекладаю вміст в меншу ємність, накриваю харчовою плівкою і прибираю на ніч на підлогу кваситься.

📌 Якщо готуєте в банці, то прикрийте її кришкою, тільки не закривайте щільно, інакше під тиском газу вона може «вибухнути». Банку краще поставити в таз, щоб капустяний сік, який буде утворюватися і виливатися з банки, нічого вам не забруднив. ✅

Кваситься капуста зазвичай 3 дні, кожен день ( кілька разів ) ми її повинні протикати, щоб виходили гази. Протикаємо в декількох місцях за допомогою довгої дерев’яної палички.

— На третій день квашена в розсолі капуста готова. Перекладаємо в банки, і ставимо в холодильник або в підвал, інакше капуста перекине і буде кисла і несмачна.

Але я роблю простіше: вранці розкладаю капусту по банкам і прибираю в холодильник. А там вона у мене кваситься всю зиму.

Капуста виходить хрустка і дуже смачна, як свіжа. Я додаю її в борщ, тушкую на сковороді, використовую, як начинку в пирогах і пиріжках. Їм просто так або як салат з додаванням соняшникової олії.

Друзі, пишіть в коментарях, як ви квасите або солите капусту. Які спеції при цьому використовуєте? Хочу спробувати який-небудь новий рецепт, про який не знаю.

Не забудьте поставити Лайк і поділитися в соцмережах! Дякую!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *